Sm-maantiekävelyihin ajanottorajat

Sm-maantiekävelyjen miesten ja naisten sarjoissa käytetään ajanottorajoja vuodesta 2010 lukien. Naisten 20km:llä raja on 2h30min ja miesten 30km:llä 3h30min. Osallistumista rajoittavaa tulosrajaa ei ole, mutta suoritusta mahdollisesti rajoittava ajanottoraja on nyt olemassa.

Naisten matkan raja tarkoittaa kilometrivauhdiksi muutettuna 7.30min/km ja miesten kolmella kympillä raja tarkoittaa vauhtia 7min/km.

Miesten kävelyviestin matka muuttuu

Mestaruuskilpailusääntöihin tulee toistaiseksi voimassa oleva muutos koskien miesten kävelyviestin matkaa. Nykyisen 5000m:n sijaan jo vuonna 2010 matka on 3000m. Näin sekä miehet että naiset kilpailevat saman mittaisessa viestissä samaan aikaan.

LUOKITTELUVAATIMUKSET VUODELLE 2009

SUL on määritellyt luokitteluvaatimukset eri lajeihin vuodelle 2009. Kilpakävelyn osalta pieniä muutoksia tuli N19/22 sarjoihin, joissa aikaisemmin oli samat vaatimukset. Nyt N22 -sarja eroaa hieman nuoremmasta ikäluokasta, mikä onkin varsin loogista.

Merkittävämpänä muutoksena miesten 30km saa nyt luokitteluvaatimuksensa.

Uusiin luokitteluvaatimuksiin voi tutustua SUL:n sivuilla. Luokitteluvaatimukset

MUUTOS MESTARUUSKILPAILUSÄÄNTÖIHIN

SUL:n liittovaltuusto teki kokouksessaan muutoksia mestaruuskilpailusääntöihin. Sm-maantiekävelyjen 50km jää kisaohjelmasta pois ja korvautuu 30km:n matkalla. Muutoksella mahdollistetaan parhaiden urheilijoiden osallistuminen SM-kisaan ja nuorille urheilijoille kynnys lähteä pitkälle maantiematkalle on ratkaisevasti alhaisempi.

Arvokisanäyttöjä tulee mennä antamaan ulkomaille suurempiin kisoihin, kuten jo muutaman vuoden on IAAF:n määräämänä ollut pakko tehdä. Mestaruuskilpailujen muutos astuu voimaan vuoden 2009 alusta, joten ensi syyskuussa Jyväskylässä miesten maantiematka on 30km.

MUUTOKSET IAAF:N KILPAILUSÄÄNTÖIHIN 2008

Vuodelle 2008 voimaan tulevat sääntömuutokset koskettavat parilta osilta kävelykisojen järjestämistä. Ensinnäkin jo pitkään ollut käytäntö maantiereittien pituudesta saa nyt IAAF:ltä hyväksynnän eli virallinen maantiereitin pituus on vähintään 1km ja enintään 2,5km. Aikaisemmin lenkin alaraja oli 2km.

Toinen muutos koskee kävelykisoissa usein esiintynyttä hankaluutta, jossa miesten ja naisten kilpaileminen samaan aikaan on aiheuttanut ongelmia tulosten tilastoinnissa ja ennätyskelpoisuudessa. Nyt IAAF lieventää sekakilpailuja kieltävää sääntöä sallimalla vähintään 5000 metrin pituisilla matkoilla sekakilpailut kansallisen liiton erityisluvalla. Tällaisella erityisluvalla käydyssä kilpailussa saavutettu tulos on jatkossa ennätyskelpoinen.